Dobrovoľníci sa opäť pustili do jarného upratovania mesta Žilina

22.04.2013 Žilina

Žilina 22. 4. 2013 – Pri príležitosti celosvetového Dňa Zeme sa aj v Žiline konali dobrovoľné aktivity občanov na skrášľovaní životného prostredia. Už desiatykrát Žilinčania vyčistili Lesopark Chrasť, v ktorom medzi dobrovoľníkmi nechýbal primátor mesta Žilina Igor Choma. Mesto Žilina sa týmito aktivitami zapojilo do Svetového dňa Zeme, ktorý upozorňuje ľudí na dopady ničenia životného prostredia a je zameraný na zber odpadu, čistenie prírody a aktivity zvyšujúce ekologické povedomie obyvateľov.

„Teší ma, že občanom mesta nie je stav životného prostredia a jeho čistota ľahostajné. Dobrovoľníci od detí po dôchodcov spoločnými silami vyčistili a upratali tento jedinečný zelený priestor mesta, aby Lesopark Chrasť slúžil nám všetkým ako čisté a upravené miesto oddychu a relaxu. Úprimne ďakujem aj dobrovoľníkom v Bánovej a v Považskom Chlmci,“ povedal primátor Igor Choma.

V sobotu 20. apríla sa v príjemnom jarnom počasí a v priateľskej atmosfére zberu rôznorodého odpadu zúčastnilo približne 150 Žilinčanov, medzi nimi i primátor mesta Žilina Igor Choma, prednosta Mestského úradu v Žiline Anton Trnovec a ďalší zamestnanci mestského úradu. Čistenie Lesoparku Chrasť začalo tento raz pri tenisových kurtoch (za Domovom dôchodcov na Karpatskej ulici), aby sa vyčistila aj táto časť lesoparku, ktorá bola minulý rok revitalizovaná. Spolu sa vyzbieralo 176 plastových vriec odpadu, čo je celkovo 1,1 ton odpadu. Minulý rok sa počas čistenia Lesoparku Chrasť vyzbieralo zhruba 1,4 tony odpadu.

Súbežne s lesoparkom občania vyčistili okolie sútoku Kysuce s Váhom v Považskom Chlmci, kde sa vyzbieralo 24 vriec odpadu a okolie cintorína v Bánovej, odkiaľ boli odvezené 3 veľkokapacitné kontajnery, čo je približne 18 ton odpadu.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región